Overraskende klassemester i kogg 2017.

​Klassemestere Jørn Jensen og Per Halvor Halvorsen, 2.plass Finn Coch og Sturla Oterhals og 3. plass Geir Jensen og Øyvind Jensen.

Leif Inge Thorsen
07.08.2017
Med Helge Enebergs triste farvel i koggklassen og i Øyvind Ingebretsens fravær, var det helt åpent hvem som skulle bli årets klassemester i kogg. Overraskende ble det at det ble Jørn Jensen og Per Halvor Halvorsen ble stående øverst til slutt.

Det var åtte kogger som stilte til start hvor det på forhånd var avtalt to seilaser begge dager.  Mesterskapet gikk under meget vekslende vindforhold. 

I første seilas lørdag stod vinden rett inn fjorden og første kryss gikk ut til Skjørsvik. Videre ble det slør/lens til Hammerbåen.  Her er det fristende å seile korteste vei, men de som tør slippe seg ned mot Saltneven, kan rett før runding tjene mange meter.  Det var akkurat det Geir og Øyvind Jensen gjorde og avgjorde første seilas på det.  Selv med en målgang med vanskelige strømforhold klarte de å holde unna.  Andre seilas ble utsatt og løpet endret, idet vinden kantret nesten 180 grader.

2. seilas hadde derfor første kryss opp til runding bøye ”T” mellom Tåtøy og Stabbestad. En mørk sky som kom ut fra Kilsfjorden gjorde at vinden fresket kraftig og gjorde at seilerne fikk en stri tørn opp til runding og halvveis tilbake igjen. Da falt vinden totalt, og med sterk strøm imot valgte de to siste båtene å padle til land.  Finn Kristensen i ”Skomvær” med fokkeslask Frank Halvorsen og Magnus Sørdalen vant seilasen.

 

 Søndag var det fine vindforhold og samme vindretning som i siste seilas lørdag. Rundingsbøye ”T” ble derfor den naturlige første kryssen, med lens ned til en utlagt bøye ved sørøstre odde på Saltneven.  Thore Amundsen, som ledet etter første dag, kom best i gang og ledet lenge klart ved å seile opp mot Stabbestadlandet. Men da vinden dreide litt var veien til en god plassering lang.  I stedet var det Jørn Jensen og Per Halvor Halvorsen i ”Laila”, som med god seiling vant seilasen.  

Planen var å starte siste seilas umiddelbart med samme løp så fort siste kogg var i mål, men da vinden fresket kraftig til på slutten av seilasen, ble det en lengre pause. Etter tre kvarter og ingen reduksjon i vindstyrken, var de fleste fornøyde og premieutdelingen ble foretatt. Her ble de nevnte brevikseilerne stående øverst på pallen med nok en breviksbåt på 2. plass, Finn Coch og Sturle Oterhals.  På 3. plass kom Geir og Øyvind Jensen.

Totalt sett ble det et fint mesterskap.

 Resultatlisten:

Klassemesterskap Kogg 2017

Saltneven 5. – 6. august 2017

 

Kogg.

1.  X-74 ”Laila” Jørn Jensen – Per Halvor Halvorsen (4-3-1)

2.  X-72 ”Elwira” Finn Coch – Sturla Oterhals (2-5-2)

3.  X-68 ”Lovinda” Geir Jensen - Øyvind Jensen (1-6-3)

4.  X-81 ”Skomvær” Finn Kristensen – Frank Halvorsen – Magnus Sørdalen (6-1-4)

5.  X-84 ”Min Glede” Thore Amundsen – Harald Hvalvik (3-2-6)

6.  X-76 ”Oliwia” Jens Egil Ellefsen – Erland Terjesen (5-4-5)

7.  X- 8  ”Lisa II” Brede Iversen – Svein Iversen – Jon Bjarne Moe (8-9-7)

8.  X-82 ”Elida” Erik Undrum – Per Kristian Undrum (7-9-8)